zzp veilig werken

Waar moet je op letten bij het besturen van een verhuiswagen?

Geplaatst op

Het hele jaar door worden professionele verhuizers ingehuurd en zijn zij bezig met het laden en lossen van spullen voor hun klanten. Er kan soms iets misgaan bij het transport of het inladen. Om die reden zijn er ook veel mensen die ervoor kiezen om zélf hun verhuizing te doen. In de meeste gevallen passen bankstellen, wasmachines en tweepersoonsbedden niet in de gezinsauto of een eenvoudige bestelbus. In dat geval kun je kiezen voor het huren van een echte verhuiswagen. Dit zijn vaak erg grote en zware voertuigen. In sommige gevallen heb je hier zelfs een specifiek rijbewijs voor nodig of een transportvergunning. Dus, voordat je instapt en achter het stuur gaat zitten, moet je een paar dingen weten.

Controleer de route

Je doet er goed aan om de hoogte van het voertuig in acht te nemen voordat je met de rit begint. Het kan namelijk zijn dat het nodig is om onder een viaduct of brug door te rijden. Als je voertuig te hoog is, levert dit een lastige situatie op. Die is te voorkomen door de route van tevoren te bepalen en te beoordelen of de verhuiswagen deze probleemloos kan volgen. Een verhuiswagen is dikwijls ook breder, iets wat zeker in kleine binnensteden van groot belang is om rekening mee te houden!

Let extra goed op

Het kan even duren voordat je gewend bent aan het formaat van het voertuig. Ook de snelheid waarmee de verhuiswagen kan optrekken en kan afremmen zijn iets waar je pas tijdens het rijden een gevoel voor gaat krijgen. Denk bij het besturen van een groot en zwaar voertuig aan onder andere de volgende punten:

  • Gebruik knipperlichten zodat medeweggebruikers je acties kunnen anticiperen;
  • Houd voldoende afstand zodat je en het voertuig voldoende tijd hebben om te remmen;
  • Zoek parkeerplaatsen die ruim genoeg zijn. Lukt het niet om een dergelijke parkeerplaats te vinden? Zet de verhuiswagen dan langs de kant van de weg, zolang dit natuurlijk wettelijk is toegestaan. Vergeet niet om je stilstaande voertuig naar het andere verkeer te signaleren door middel van gevarendriehoeken of een verkeerskegel.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden