zzp veilig werken

Belangrijke clausules in zzp-contracten

Geplaatst op

Als zelfstandige ondernemer moet je voor jezelf opkomen, en daarom is het essentieel om duidelijke en juridisch waterdichte contracten te hebben wanneer je samenwerkt met een opdrachtgever. Deze contracten bevatten verschillende clausules die de rechten, verantwoordelijkheden en verwachtingen van zowel de zzp’er als de opdrachtgever vastleggen. Om je een beter idee te geven van de clausules die in een zzp-contract staan, hebben we in deze blog enkele belangrijke op een rijtje gezet.

1. Partijen en doelstellingen

De inleiding van een zzp-contract begint met een clausule waarin de namen en contactgegevens van beide partijen worden vermeld. Daarnaast wordt hier een duidelijke beschrijving gegeven van het doel van de overeenkomst, zodat beide partijen op één lijn zitten.

2. Diensten en leveringen

Op basis van het hiervoor genoemde afgesproken doel, wordt een gedetailleerde beschrijving opgesteld. Dit omvat de diensten of producten die de zzp’er zal leveren, inclusief de verwachte deadlines, deliverables en eventuele mijlpalen.

3. Vergoedingen en betalingstermijnen

In deze clausule wordt het overeengekomen tarief of de prijs voor de geleverde diensten van de zzp’er vastgesteld. Daarnaast worden hier de betalingsvoorwaarden vastgesteld, waaronder de frequentie en termijnen van betalingen.

4. Intellectueel eigendom

Het is belangrijk om goed vast te stellen wie het intellectuele eigendom van de creatieve werken die tijdens de samenwerkingen worden geproduceerd bezit. Daarnaast moet er worden vastgesteld welke rechten en licenties aan de opdrachtgever verleend worden.

5. Aansprakelijkheid en verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bepaal daarom de aansprakelijkheid van beide partijen in geval van schade of verlies. Bespreek daarnaast de vereiste verzekeringen die de zzp’er moet hebben om eventuele risico’s te dekken. Op deze manier komt geen van de partijen voor verrassingen te staan.

6. Vertrouwelijkheid en geheimhouding

Bescherm eventuele vertrouwelijke informatie en bedrijfsgeheimen door clausules in het contract op te nemen die de zzp’er verplichten tot geheimhouding en het gebruik van vertrouwelijke informatie alleen voor het doel van de overeenkomst. Hierdoor loopt het bedrijf niet het risico hun marktpositie te verliezen.

7. Duur en beëindiging

Als laatste is het belangrijk dat de specifieke duur van de overeenkomst duidelijk wordt vastgesteld. Die heeft ook betrekking op de voorwaarden voor beëindiging, inclusief de opzegtermijn en eventuele boeten of kosten die verschuldigd zijn bij vroegtijdig beëindigen.

Het opnemen van deze clausules in een zzp-contract zorgt voor een heldere en rechtsgeldige overeenkomst die de belangen van zowel de zzp’er als de opdrachtgever beschermt. Het is raadzaam om samen te werken met een juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat het contract voldoet aan alle wettelijke vereisten en de specifieke behoeften van de betrokken partijen weerspiegelt. Laat bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht opstellen door VeiligDoen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat alle benodigde clausules goed zijn opgenomen, en komt geen van de partijen voor verrassingen te staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden