Geplaatst op
Een noodgeval is binnen enkele seconden uitgebroken. Elke bedrijf moet een noodplan hebben voor de veiligheid van de werkgevers, werknemers en bezoekers. Een goed plan kan de impact van een noodgeval minimaliseren. In deze blog zet geef ik een aantal tips om goed voorbereid te zijn om een noodgeval.
Ken de hulpmiddelen
Om adequaat te kunnen reageren moet je kennis hebben van de hulpmiddelen in je omgeving. Dit kunnen mensen zijn, maar ook voorwerpen en systemen. Denk aan brandblussers, noodstroom, glasbrekers, enzovoorts.
BHV team
Zorg dat je genoeg BHV medewerkers in dienst hebt. Ondanks dat het wettelijk verplicht is, kom het voor dat bedrijven geen of te weinig BHV-ers in dienst hebben. Een BHV certificaat is eenvoudig te halen. Diverse bedrijven bieden een BHV cursus aan.
Train je werknemers
Training is essentieel zodat iedereen op de werkvloer weet wat hij of zij moet doen in een noodgeval. Tijdens deze training moet iedereen bekend zijn met het noodplan en de individuele rollen en verantwoordelijkheden. Belangrijk is dat deze training regelmatig gegeven wordt, omdat het noodplan altijd kan veranderen. Daarnaast hebben mensen een opfrisser nodig.
Oefen noodsituaties
Stel een plan samen van verschillende noodsituaties die zich kunnen voordoen. Oefen de verschillende noodsituaties en zorg dat werknemers ook correct kunnen handelen als er een noodsituatie ontstaat die niet geoefend is.
Werk samen met de hulpdiensten
Werk samen met diensten zoals de brandweer, politie en ziekenhuis. Deel kennis over de risico’s in jouw bedrijf, stel een plan samen in het geval van noodgevallen en bereken hoeveel tijd de hulpdiensten nodig hebben om uit te rukken.
Naast deze maatregelen zijn er nog diverse stappen die genomen moeten worden. Zorg ervoor dat je ingelezen bent op het moment dat je een bedrijf op zet. Als bedrijf kun je verantwoordelijk gesteld worden voor slecht handelen tijdens noodgevallen.