zzp veilig werken

Heb ik na het ontvangen van ontslag recht op vergoeding?

Geplaatst op

Je moet op gesprek komen bij je werkgever en je krijgt te horen dat het werkverband ten einde komt. Wat nu? Het is begrijpelijk dat er ineens allemaal vragen bij je opduiken en vooral als het ontslag als een verrassing komt. Als werknemer heb je arbeidsrecht. We stellen je alvast gerust, een werkgever mag niet iemand zomaar ontslaan zonder gevolgen. We gaan hier dieper induiken in deze blog. 

Mijn rechten als ontslagen werknemer

Zolang het initiatief om het werkverband te beëindigen bij de werkgever ligt dan heb je recht op een vergoeding. Dit wordt ook wel de transitievergoeding genoemd. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je huidige maandsalaris en hoelang je er hebt gewerkt. Per 1 januari 2020 is de maximale vergoeding gezet op 83.000 euro bruto. Wanneer je een salaris hebt hoger dan dit maandbedrag dan heb je recht op maximaal 1 jaar brutoloon. Is het ontslag ernstig te verwijten door je werkgever? Dan heb je mogelijk recht op aanvullende vergoeding bovenop de transitievergoeding. Dien hiervoor een zaak aan bij de rechter.

Wat is mijn recht als mijn tijdelijke contract niet wordt verlengd?

Als de werkgever aangeeft dat je tijdelijke contract niet wordt verlengd dan heb je ook recht op een transitievergoeding. Zolang het initiatief ook hier bij de werkgever ligt. Er zijn hier enkele uitzonderingen op. Je hebt namelijk geen recht op vergoeding als:

  • De werkgever alsnog aanbiedt een tijdelijk contract te verlengen voordat het tijdelijke contract is afgelopen. 
  • Wanneer je werkgever minstens een gelijkwaardig nieuw contract aanbiedt voor het einde van het tijdelijke contract.
  • Je een nieuw tijdelijk contract aanneemt bij de werkgever binnen 6 maanden na het eindigen van het vorige tijdelijke contract.

Heb ik ook rechten als ik ontslag neem?

Wanneer je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een transitievergoeding. Voelde je gedwongen om ontslag te nemen vanwege een verwijtbaar handelwijze of sterk nalatig gedrag van de werkgever? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding. U kunt hiervoor een zaak indienen bij de rechter om de vergoeding te bewerkstelligen.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden