zzp veilig werken

Hoe gaat een re-integratie naar de arbeidsmarkt in zijn werking?

Geplaatst op

Er zijn veel redenen waarom je het werk voor een langdurige periode moet neerleggen. Dit kan voorkomen door een verband met ziekte, burn-out of persoonlijke redenen. Wanneer je weer terug de arbeidsmarkt wil dan komen er veel vragen kijken hoe je dit precies het beste kunt aanpakken. Veel personen hebben baat bij een goede begeleiding bij de re-integratie naar de arbeidsmarkt. En deze hulp is er gelukkig. Ontdek hoe re-integratie naar de arbeidsmarkt in zijn werking gaat.

Hoe ziet een re-integratie eruit?

Na langdurige afwezigheid is het zaak om weer actief te worden in het werken. Dit kan bij de huidige werkgever in precies dezelfde functie, maar dit kan ook in andere vormen. Er kunnen namelijk meerdere redenen zijn waarom je werkzaamheden moeten veranderen. Je huidige functie bestaat niet meer, of je hebt niet de kennis om de functie op de huidige manier uit te voeren. De werkgever heeft wettelijk de taak om jou succesvol te re-integreren. Mocht dit dus niet in de huidige functie kunnen werken dan zal er gekeken worden naar andere mogelijkheden. In sommige gevallen is dit een functie bij een andere werkgever. Hierbij kan je huidige werkgever helpen.

Begeleiding bij de re-integratie

Een re-integratie kan gecompliceerd verlopen door allerlei factoren. Een paar voorbeelden zijn:

  • Gedeeltelijk of permanent ziek
  • Niet meer up to date met huidige kennis
  • Functie / werkzaamheden zijn aangepast
  • De huidige functie bestaat niet meer

Het is heel begrijpelijk dat er dan baat is bij goede begeleiding. Adviesbureau Dijk & Van Emmerik is hiervan een sterk voorbeeld die helpen met het begeleidingsproces. Dit geldt voor zowel werknemers als werkgevers. Want voor jou kan re-integreren lastig zijn, maar voor een werkgever kan dit uiteraard ook gelden. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen te bedenken om jou op een passende manier te re-integreren naar de arbeidsmarkt. Hier wordt een persoonlijk plan van aanpak voor opgesteld.

Tips ter voorbereiding van een re-integratie

We hebben een aantal tips die je zullen helpen om je voor te bereiden op de re-integratie. Let hierbij op dat je deze alleen volgt als je persoonlijke situatie dit toelaat. Het is belangrijk dat je op een gezonde manier weer kunt re-integreren. Als je situatie het toelaat hebben we de volgende tips:

  • Blijf betrokken bij de werkontwikkelingen door contact te houden met collega’s 
  • Concentreer op wat je wel kunt doen en niet op wat je niet kunt doen
  • Nog niet compleet hersteld? Start alvast met de meest simpele werkzaamheden zover je gezondheid dit toelaat
  • Praat met vrienden en familie over ondersteuning met dagelijkse bezigheden

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden