zzp veilig werken

Hoe scanners werken

Geplaatst op

Een scanner is een apparaat dat het oppervlak van een afbeelding, gedrukte tekst of een object analyseert en omzet in een tweedimensionaal digitaal beeld. Tegenwoordig zijn er zelfs 3D-printers. Scanners zijn er in verschillende vormen en maten, afhankelijk van het beoogde gebruik. De meest voorkomende scanner voor thuis en op kantoor is tegenwoordig de flatbedscanner. Filmscanners zijn scanners die gebruikt worden om positieve of negatieve film te scannen zonder dat er afdrukken gemaakt hoeven te worden.

Boeken digitaliseren

Voor het scannen van boeken zijn speciale boekscanners beschikbaar. Dit zijn erg dure materialen die dan ook vaak niet particulier in bezit zijn. Boeken digitaliseren wordt gedaan met machines zoals de Zeutschel en de I2S. Deze speciale scanners beschermen boeken, zodat ze niet beschadigd worden. De boeken worden meestal gescand in jpeg- of tiff-formaat, 24 bits kleur, 300 DPI. Voor het gemak worden deze bestanden vaak omgezet in .pdf-bestanden. Die maken het lezen een stuk eenvoudiger en zo kun je ook gebruik maken van de zoekfunctie op het digitale apparaat.

Reguliere papierscanners

Bladgevoede scanners zijn in principe hetzelfde als flatbed scanners, behalve dat in plaats van het te scannen document plat op het beeldvormingsoppervlak te leggen, het door een rolmechanisme wordt gevoerd om het over een vast beeldvormingsapparaat te laten gaan.  Het is duidelijk dat er alleen losse vellen papier in deze scanners worden ingevoerd, dus ze bieden niet de flexibiliteit van flatbed scanners, maar ze bieden wel een betere prestatie, omdat vellen automatisch worden ingevoerd. Deze scanners zijn ingebouwd in ongeveer tweederde van de verkochte All-In-One multifunctionele printers.

(Micro-)filmscanners

Een filmscanner is een scanner die direct positieve of negatieve film scant zonder dat er tussenliggende afdrukken nodig zijn. Het voordeel van het gebruik van een speciale filmscanner in tegenstelling tot een flatbedscanner is dat het te scannen gebied veel kleiner is, waardoor scans met een hogere resolutie mogelijk zijn. Het gebruik van filmscanners heeft ook het voordeel dat ze het afsnijden en de beeldverhouding kunnen controleren zonder de originele film te wijzigen.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden