zzp veilig werken

Hoogwerker certificaat verplicht of niet?

Geplaatst op

Het werken vanuit een hoogwerker bestaat niet uitsluitend uit het bedienen van een aantal knopjes om omhoog, omlaag en opzij te gaan. De werkzaamheden vanuit een hoogwerker vallen namelijk onder risicovolle werkzaamheden waar gedegen kennis voor nodig is. Zonder deze kennis over het besturen van een hoogwerker en de mogelijke risico’s, is de kans op een ongeluk groot. Om de veiligheid van zowel de bestuurder als de omgeving te waarborgen, eisen veel werkgevers dat hun werknemers beschikken over een erkende, relevante opleiding of in het bezit zijn van een hoogwerker certificaat. Een hoogwerker certificaat is echter niet wettelijk verplicht.

Veiligheid voor zowel werknemer als werkgever

Wanneer je als werknemer in het bezit bent van een hoogwerker certificaat betekent dit dat je als werknemer beschikt over gedegen kennis en ervaring met het besturen van een hoogwerker. Door het halen van dit certificaat verklein je dus de kans op een ongeluk tijdens de werkzaamheden. Deze gecreëerde veiligheid is niet alleen goed voor de werknemer zelf maar eveneens voor de werkgever. De werkgever is, volgens de Arbowet, namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn werknemers en moet kunnen aantonen dat zijn personeel voldoende opgeleid is om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Een werkgever zal daarom in veel gevallen uitsluitend personeel aannemen dat in het bezit is van de benodigde certificaten.

Waar haal je een hoogwerker certificaat?

Om als werknemer een hoogwerker certificaat te halen kun je bij verschillende instanties terecht om een hoogwerker cursus te doen. Deze cursus bestaat voor zowel particulieren als werknemers met of zonder kennis en ervaring. De cursus zorgt ervoor dat je als particulier of werknemer op de hoogte bent van de nieuwste veiligheidseisen en veilig kunt werken met een hoogwerker. Ook werkgevers kunnen ervoor zorgen dat het personeel in bezit komt van een hoogwerker certificaat. No Risk is een bijvoorbeeld een organisatie die een hoogwerker cursus verzorgd op locatie en werknemers binnen 1 uur voorziet van een certificaat.

Uit welke onderdelen bestaat een hoogwerker cursus?

Een hoogwerker cursus bestaat net als het behalen van een autorijbewijs uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte worden de deelnemers op verschillende onderdelen getest:

  • Actuele veiligheidseisen
  • Typen en modellen
  • Algemene kennis over hoogwerkers
  • Inzetbaarheid van hoogwerkers

Naast kennis dient een deelnemer ook in de praktijk veilig om te kunnen gaan met een hoogwerker. Om dit te testen worden deelnemers op de volgende onderdelen getest tijdens het praktische gedeelte van de cursus:

  • Besturen van de hoogwerker
  • Inzien gevaren en inschatten van risico’s
  • Visuele controles
  • Onderhoud van een hoogwerker

De deelnemer dient voor beide onderdelen te slagen om het hoogwerker certificaat te kunnen ontvangen. Omdat de veiligheidseisen volgens de Arbowet regelmatig veranderen is het certificaat vijf jaar lang geldig. Na deze vijf jaar dient de werknemer een herhalingscursus af te leggen om de geldigheid van het hoogwerker certificaat te verlengen.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden