zzp veilig werken

Welke rechtspersoon kies je voor je bedrijf?

Geplaatst op

Veel ondernemers die net beginnen met een bedrijf weten niet precies welke vorm ze moeten kiezen, de natuurlijke persoon ook wel de eenmanszaak genoemd of een BV. In deze blog nemen we met je door wat de verschillende voordelen zijn van een BV. Bij www.standaardbv.nl helpen ze je graag verder. 

De voordelen van een BV

Het is erg mooi om te zien hoeveel ondernemers er ondanks roerige tijden toch de stap durven te maken om een eigen bedrijf op te richten. Soms kan het niet anders, bijvoorbeeld tijdens de financiële crisis, toen veel mensen zzp’er moesten worden omdat er bijna geen werk was. Er zijn verschillende vormen waaruit je kunt kiezen om je bedrijf gestalte te geven, bijvoorbeeld de eenmanszaak of de BV. Wat is nu precies het voordeel van de BV? 

Wanneer je een eigen bedrijf begint, dan is het nodig een bedrijfsvorm te keren. Kleine ondernemers nemen vaak de eenmanszaak. Denk aan de groenteboer of bakker. Maar wanneer je bedrijf groter wordt, dan kan het nodig zijn om een BV op te richten.                           De voordelen van een BV zijn, dat het makkelijk is om verschillende rollen uit elkaar te halen binnen het bedrijf, de eigenaar kan dan een adviserende rol op zich nemen terwijl er een algemeen directeur is die daadwerkelijk een leidende functie heeft. Ook is het mogelijk om aandelen uit te geven en op deze manier kapitaal aan te trekken. Dit laatste gebeurt bij bedrijven die echt groot geworden zijn. Een BV maakt het mogelijk voor een bedrijf om sneller te groeien, hiervoor de structuur aan te passen en komt met belastingvoordelen vanaf een winst van € 150.000. 

Niet hoofdelijk aansprakelijk

In vergelijking met een eenmanszaak is een BV veel veiliger. Dit zit hem in het feit dat je als ondernemer niet hoofdelijk aansprakelijk bent voor een eventueel failliet of schulden, de schuldeisers mogen alleen aan het vermogen van de BV zitten en niet aan het privé vermogen van de ondernemers. Wanneer je je zakelijke vermogen ook zoveel mogelijk veilig wilt stellen, dan is het mogelijk een holding op te richten. De holding is de moederBV waar je alle waardevolle zaken in onderbrengt, zoals een pand en vermogen. Daaronder hang je een aantal werkBV’s. Met deze BV’s ga je risico nemen. Daarin zet je niet het pand of het vermogen. Alleen vinden we daarin geldbedragen die nodig zijn om de BV draaiende te houden. Wanneer een van deze werkBV‘s omvalt, dan is het vermogen in de moederBV niet aan te spreken door schuldeisers. Deze laatste holdingconstructie heeft wel wat weg van het verschil tussen een eenmanszaak in een BV. Het gaat in beide situaties om het zoveel mogelijk ontlopen van risico’s en veiligstellen van vermogen.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze teksten nemen we met je door hoe je veiliger kunt werken als zzp’er. Daarnaast behandelen we ook aanverwante onderwerpen waar zelfstandigen hun voordeel mee kunnen doen.

Contactgegevens

Via info @ zzpveiligwerken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden