Geplaatst op
Whiplash, ook wel nek verrekking genoemd, wordt meestal geassocieerd met auto-ongelukken, maar kan voorkomen bij elke impact of klap die ervoor zorgt dat je hoofd naar voren of naar achteren schokken. De plotselinge kracht rekt en scheurt de spieren en pezen in je nek. Whiplash treft veel amateur- en beroepssporters. Mensen die contactsporten zoals voetbal beoefenen, zijn bijzonder gevoelig voor whiplash.
Whiplash worden vaak verward met nekverstuikingen. Ze zijn een beetje anders. Nekverstuikingen worden veroorzaakt door schade aan de spieren of de pezen, banden van weefsel die de spieren met de botten verbinden. Hals verstuikingen worden veroorzaakt door het scheuren van de banden, de weefsels die de botten met elkaar verbinden. Echter, de verschillen tussen deze spanningen en verstuikingen betekenen waarschijnlijk niet veel voor je. De oorzaken, symptomen en behandeling van een whiplash en nekverstuikingen zijn meestal hetzelfde.
Wat zijn de symptomen van whiplash?
De pijn van een whiplash is vaak moeilijk te negeren. De symptomen kunnen zijn:
- Pijn, verminderde bewegingsvrijheid en benauwdheid in de nek. De spieren kunnen hard aanvoelen of geknoopt aanvoelen.
- Pijn bij het schommelen van het hoofd van links naar rechts of naar voren en naar achteren.
- Pijn of stijfheid bij het bewegen van je hoofd om over elke schouder te kijken.
- Gevoeligheid van de nek.
- Hoofdpijn aan de basis van de schedel die naar het voorhoofd uitstraalt.
Soms is de pijn van een nekklachten direct merkbaar. In andere gevallen kan het enkele uren of dagen duren voordat je nek pijn begint te doen.
De klap die nekklachten veroorzaakt, kan soms ook een hersenschudding veroorzaken. Omdat hersenschudding ernstig kan zijn, moet je meteen naar een arts gaan. Je hebt medische noodhulp nodig als je hoofdpijn heeft die verergert of aanhoudt, zwakte heeft of moeite hebt met praten, of verward, duizelig, misselijk, overmatig slaperig of bewusteloos bent.
Om een diagnose te stellen van whiplash, zal je arts je grondig onderzoeken. Je hebt mogelijk ook röntgenfoto’s, CT-scans (computertomografie) en andere tests nodig om andere problemen uit te sluiten.
Wat is de behandeling voor Whiplash?
Hier is het goede nieuws: gezien de tijd moet whiplash vanzelf genezen. Om te helpen met het herstel, moet je het volgende doen:
- Ijs je nek om pijn en zwelling te verminderen zodra je dat na de blessure kunt doen. Doe het elke 3-4 uur gedurende 2-3 dagen gedurende 15 minuten. Wikkel het ijs in een dunne handdoek of doek om letsel aan de huid te voorkomen.
- Gebruik een nekbrace of kraag om steun toe te voegen, als je arts dit aanbeveelt. Ze worden echter niet aanbevolen voor langdurig gebruik, omdat ze de spieren in je nek kunnen verzwakken.